همانطور که می دانیم اصلی ترین هدف علم کارتوگرافی مدل سازی دنیای واقعی است به طوری که بتوان آن را آنقدر ساده کرد که بتوان خروجی مورد نظر را از آن استخراج نمود و بهترین مدل مدلی است که دنیای واقعی را به بهترین وجه برای ما مدل سازی کند
با پیشرفت علوم انفورماتیک و ورود آن به علم کارتوگرافی تهیه نقشه بصورتی شد که تمام عوارض زمین با رقم مشخص شده به طوری که قابل انتقال به کامپیوتر باشد. در این حالت داده ها بصورت رقومی است و پردازش آن بصورت دیجیتالی است و خروجی آن بصورت آنالوگ و یا رقومی است.
البته برای دیجیتال کردن نقشه های قدیمی و تولید Digital map راه های مختلفی وجود دارد مانند استفاده از صفحه کلید برای نقشه های کوچک با اطلاعات کم و یا استفاده از فیلد بوکها که دارای محدودیتهای کار نقشه برداری می باشد.روش دیگر استفاده از میز دیجیتایزر یا Digitizing است.در این روش با حرکت کردن بر روی عوارض و مشخص کردن نقاط عوارض را به سیستم کامپیوتری متصل به میز دیجیتایز معرفی می کنیم.
از معایب این روش می توان به خستگی اپراتور و کم بودن دقت و نامناسب بودن ابعاد نقشه و مشکلاتی که مربوط به کالیبره کردن دستگاه است می توان اشاره نمود البته تفاسیر شخصی در مورد نوع عوارض نیز بر صحت کار اثر گذار است.روش دیگر اسکن کردن تصاویر(( Scanning )) است که دارای دقت و سرعت بالا و عدم نیاز به فعالیت اپراتور است در این حالت به سه روش اتوماتیک توسط نرم افزار های موجود و یا روش نیمه اتوماتیک که نیازمند اپراتور است و باعث خستگی اپراتور می باشد و حالت سوم روش on screan digitizing است که دارای امکان زوم کردن عوارض و انتخاب عوارض و اطلاعات وجود دارد و نمایش اطلاعات بر روی مانیتور است.
در این حالت شاید بهترین نرم افزاری که بتوان از آن استفاده نمود نرم افزار GlobalMapper باشد.این نرم افزار علاوه بر دارا بودن امکاناتی برای دیجیتال کردن نقشه های کاغذی دارای امکانات گرافیکی و نمایشی بسیار مناسبی نیز می باشد.
از دیگر کاربردهای این نرم افزار قابلیت تبدیل انواع فرمت ها تصاویر به همدیگر می باشد
و نکته ای که این نرم افزار را از دیگر نرم افزار ها برتر جلوه می دهد امکان نمایش همزمان مختصات کارتزین و ژئودتیکی می باشد که این قابلیت همزمانی در هیچ نرم افزاری در نظر گرفته نشده است.
رمز فایل :www.iran30t.com
منبع : بانک نرم افزار ایران سیتی